Zamek nieczynny do 27 grudnia 2020

Turcja na talerzu

czyli warsztaty kulinarne z Bartkiem Kieżunem

widok z góry na blat stołu, na desce ułożone papryki, żółta i zielone, nad nimi małe czerwone pomidorki,
Warsztaty online towarzyszące wystawie „Sztuka Wschodu. Namioty Tureckie” wprowadzają nas w świat Orientu.
Do tej pory zapoznali się już Państwo z językiem tureckim, zwyczajami, muzyką Imperium Osmańskiego.

Teraz czas na odkrycie tajemnic tureckiej kuchni.
transmisje live na Facebook, godz. 18.0

6 listopada 
Simit kontra obwarzanki – upieczemy stambulskiego bajgla, a przy okazji opowiem czym jest tureckie śniadanie oraz jakie rodzaje pieczywa lądują na stole, a jakie na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Opowiem także o innych śniadaniowych przysmakach i o tym, jak w dwie minuty zrobić coś dużo lepszego niż nutella. Opowiem o jajkach w jogurcie i o menemen. Wspomnę też o Orhanie Pamuku, bo to najlepsze źródło wiedzy o tureckim śniadaniu.

27 listopada
Kahve kontra kawa – pokażę, jak zaparzyć kawę po turecku, ale tak naprawdę, bo chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę, że rzecz nie polega na zalaniu kawy wrzątkiem. Przy okazji opowiem o stambulskich kawiarniach, które wbrew pozorom podają już również kawę trzeciej fali, a bariści traktują tradycję nie jako ciężar, ale jako świetny pretekst do eksperymentowania. Opowiem również o innych tureckich napojach i ich miejscu w codziennym życiu mieszkańców Stambułu. O herbacie sadzonej na granicy z Gruzją, gdzie ciągle pasa deszcz, ale również o zimowym przysmakach, czyli o bozie i o sahlepie, które sprawiają, że mimo lodowatego wiatru na moście Galaty nigdy nie jest zimno. Pokażę też jak zaparzyć herbatę po turecku i jak zrobić sahlep.

4 grudnia
Kul Aşı kontra gulasz – porównanie gulaszu i jego tureckiej wersji będzie pretekstem do opowieści o papryce i pomidorach i tym jak bardzo te dwa produkty zmieniły tureckie czy też osmańskie kulinaria. Opowiem o pierwszych grządkach papryki w Budapeszcie i o jednym z najpiękniejszych meczetów Stambułu, który Sinan postawił, by upamiętnić syna Sulejmana Wspaniałego księcia Mustafę, który był żołnierzem w armii ojca. A wszystko to dlatego, że Kul Aşı, to jedno z tych dań, którymi karmiono armię Imperium Osmańskiego.


18 grudnia
Manti kontra pierogi – pierogi najprawdopodobniej pochodzą z Chin. Stamtąd ruszyły na zachód, a efektem tego są różne zawiniątka z cienkiego ciasta wypełnione tym wszystkim, co akurat było pod ręką. Manti można zjeść w Samarkandzie, można i w Stambule. Jedne z najpopularniejszych to te faszerowane ziemniakami, choć to już stosunkowo nowy pomysł, wszak ziemniaki dotarły do Europy razem ze statkami Kolumba i w dodatku jako roślina ozdobna, ale w związku w tym, że są najlepsze to właśnie je przygotujemy!

Prowadzenie: Bartek Kieżun
Specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf.  Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych.
Publikuje w Kukbuku, Twoim Stylu i Wysokich Obcasach. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych.
Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię do zjedzenia. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. Obecnie pracuje nad dwoma kolejnymi książkami o Tel-Awiwie i Hiszpanii.

Warsztaty finansowane przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach programu "Kultura dostępna".