19-20 IV dziedziniec arkadowy dostępny do godz. 18:30 | UWAGA: nowa oferta zwiedzania. Szczegóły od 23 kwietnia

Kahve kontra kawa

Warsztat
Prowadzenie: Bartek Kieżun
Pokażę, jak zaparzyć kawę po turecku, ale tak naprawdę, bo chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę, że rzecz nie polega na zalaniu kawy wrzątkiem. Przy okazji opowiem o stambulskich kawiarniach, które wbrew pozorom podają już również kawę trzeciej fali, a bariści traktują tradycję nie jako ciężar, ale jako świetny pretekst do eksperymentowania. Opowiem również o innych tureckich napojach i ich miejscu w codziennym życiu mieszkańców Stambułu. O herbacie sadzonej na granicy z Gruzją, gdzie ciągle pasa deszcz, ale również o zimowym przysmakach, czyli o bozie i o sahlepie, które sprawiają, że mimo lodowatego wiatru na moście Galaty nigdy nie jest zimno. Pokażę też jak zaparzyć herbatę po turecku i jak zrobić sahlep.

transmisje live na Facebook, godz. 18.00

Bartek Kieżun - specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf.  Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych.
Publikuje w Kukbuku, Twoim Stylu i Wysokich Obcasach. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych.
Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię do zjedzenia. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. Obecnie pracuje nad dwoma kolejnymi książkami o Tel-Awiwie i Hiszpanii.
Warsztaty finansowane przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach programu "Kultura dostępna".
logotyp Ministerstwa Kulturylogotyp Programu Kultura Dostępna