Simit kontra obwarzanki

Warsztat
okładka książki Stambuł
Prowadzenie: Bartek Kieżun
Upieczemy stambulskiego bajgla, a przy okazji opowiem czym jest tureckie śniadanie oraz jakie rodzaje pieczywa lądują na stole, a jakie na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Opowiem także o innych śniadaniowych przysmakach i o tym, jak w dwie minuty zrobić coś dużo lepszego niż nutella. Opowiem o jajkach w jogurcie i o menemen. Wspomnę też o Orhanie Pamuku, bo to najlepsze źródło wiedzy o tureckim śniadaniu.

transmisje live na Facebook, godz. 18.00

Bartek Kieżun - specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf.  Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. 
Publikuje w Kukbuku, Twoim Stylu i Wysokich Obcasach. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych.
Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię do zjedzenia. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. Obecnie pracuje nad dwoma kolejnymi książkami o Tel-Awiwie i Hiszpanii.
Warsztaty finansowane przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach programu "Kultura dostępna".