Niemal każde obchodzone święto, czy to państwowe czy kościelne, można rozpoznać dzięki pewnym symbolicznym przedmiotom. Mogą to być flaga, choinka, jajko… wystarczy na nie spojrzeć i już wiemy o jakim dniu mowa. Zbliżające się Święta Wielkanocne są szczególnie bogate w tradycyjne zwyczaje, obrzędy i symbole, którymi posługiwano się już wiele wieków temu. Jeszcze przed przyjęciem religii chrześcijańskiej istniała tradycja malowania jaj, które oznaczały odradzającą się wiosnę i nowe życie.
Również święcenie figurki Baranka – symbolu ofiary Chrystusa – ma bardzo ciekawą historię. Swoim początkiem sięga ona conajmniej VIII wieku, kiedy w Rzymie wykonywano niewielkie, woskowe medaliony z wizerunkiem Baranka Paschalnego. Te poświęcane przez papieża medaliony zwano w Polsce agnuskami (w języku łacińskim „agnus” oznacza baranek). Swojego agnuska posiadała nawet królowa Anna Jagiellonka! Święta Wielkanocne trudno wyobrazić sobie także bez smakowitych wypieków. Pozostawiamy Was dziś ze słodkim zadaniem. Jak udekorujecie swoją wielkanocną babkę?
Radosnych, spokojnych i kolorowych Świąt Wielkanocnych życzy #wawelskaedukacja!