Oficjalna sprzedaż biletów bilety.wawel.krakow.pl

Czytelnia z widokiem

Dyskusje o książce w Bibliotece Zamku Królewskiego na Wawelu
Zapraszamy do dyskusji o książkach. Podczas naszych spotkań będziemy rozmawiać o tym, co łączy różne dziedziny życia ze sztuką i literaturą. Pretekstem do spotkania i rozmowy będą wybrane książki.

Drugim tytułem, który proponujemy, jest Smak. Zapiski o kulturze i zmysłach Jehanne Dubrow

Jehanne Dubrow "Smak. Zapiski o kulturze i zmysłach"

czwartek, 18 września 2025
godzina: 17.00

  • wiek uczestników: seniorzy
  • miejsce zbiórki: przed budynkiem nr 5, obok skarbonki
  • bilety: 20 zł, sprzedaż online 
Zapraszamy na kolejną dyskusję o książce. Porozmawiamy o tym, co łączy różne dziedziny naszego życia ze sztuką i literaturą. Pretekstem do spotkania i rozmowy będzie zbiór esejów Jehanne Dubrow pod tytułem Smak. Zapiski o kulturze i zmysłach.

Książka jest skromnych rozmiarów, ale wypełniają ją inspiracje do kosztowania – jedzenia, literatury, sztuki, podróży. Teksty zostały ułożone według podstawowych smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. O każdym z nich autorka opowiada w serii krótkich esejów, czasami dowcipnych, czasami wzruszających. Są tu wspomnienia z dzieciństwa o jedzeniu agrestu,  opowieść o obrazie holenderskiego artysty (martwa natura z ostrygami) i o grzybobraniu z Pana Tadeusza. Skosztujmy!

Zapraszamy osoby, które przeczytały całość lub fragmenty książki oraz osoby zainteresowane tematem i samym udziałem w rozmowie. 
Zaproszenie skierowane przede wszystkim do osób 60+.


O książce:
W serii krótkich, błyskotliwych esejów Jehanne Dubrow zastanawia się nad naturą być może najbardziej intymnego zmysłu. Prowadząc nas przez pięć podstawowych smaków, tłumaczy, jak każdy z nich wpływa na nasze postrzeganie rzeczywistości.
Autorka łączy osobiste doświadczenia z rozważaniami nad literaturą, muzyką i sztuką, a także tekstami religijnymi oraz filozoficznymi. Od zanurzonych w herbacie proustowskich magdalenek przez cukiernice pędzla Cézanne’a po słodko-kwaśne sonety Szekspira i grzybobranie Mickiewicza – Dubrow pokazuje, jak z doznania zmysłowego smak przeobraża się w metaforę ludzkiego doświadczenia.
Ta książka to nie tradycyjny posiłek, lecz raczej mezze – zestaw małych dań, które razem tworzą fascynującą opowieść o poznawaniu siebie i świata. To zaproszenie do wspólnego stołu, przy którym cielesne doznania towarzyszą intelektualnej uczcie.
/informacja wydawcy

O autorce:
Jehanne Dubrow – autorka tomów poetyckich i książek non-fiction, w tym poświęconej zapachom pod tytułem „throughsmoke: an essay in notes” (2019). Publikowała swoje wiersze i eseje m.in. na łamach „Poetry”, „The Academy of American Poets”, „The New York Times Magazin” i „The New England Review”. Jest założycielką oraz redaktorką czasopisma „Cherry Tree”, a także laureatką licznych nagród literackich. Uczy kreatywnego pisania na University of North Texas.
Książka objęta patronatem Krakowa Miasta Literatury UNESCO

O prowadzącej dyskusję:
Paulina Bandura – menedżerka kultury. Od 14 lat zawodowo zajmuje się książkami i promocją czytelnictwa. Przez 10 lat pracowała we wspaniałej Księgarni Pod Globusem w Krakowie. Współpracowała z Fundacją Wisławy Szymborskiej, koordynowała trzy edycje Nocy Księgarń. Pisze i mówi o książkach w wielu miejscach, a pasję do czytania i jedzenia łączy w podcaście Radio Kulinarne, gdzie opowiada o książkach – nie tylko kulinarnych.