20 VI dziedziniec arkadowy dostępny do godz. 17:00

Uczta

fragment dziedzińca arkadowego na Wawelu, na tle schodów, pomiędzy kolumnami stół nakryty czarną tkaniną, ozdobiony liśćmi dębu, zastawiony butelkami z winem i naczyniem do chłodzenia win
Takich widoków, smaków i atmosfery renesansowego zamku nie znajdziecie nigdzie indziej
Takich widoków, smaków i atmosfery renesansowego zamku nie znajdziecie nigdzie indziej. Zapach ziół i kwiatów z królewskich ogrodów, Wawel skąpany w promieniach zachodzącego słońca i widoki na panoramę Krakowa, które na co dzień nie są dostępne dla odwiedzających królewską rezydencję. A wszystko to przy okazji kolejnej już wawelskiej uczty.
Najnowsza kolacja degustacyjna została zainspirowana nową, wspaniałą ekspozycją stałą – Gabinetem Porcelanowym oraz unikatowej na skalę światową czasowej wystawy miśnieńskich figurek porcelanowych Johanna Joachima Kendlera. 
Porcelana, określana mianem „białego złota” stała się na królewskich dworach, wśród arystokracji i szlachty synonimem splendoru, bogactwa i wyjątkowości. Jej kruchość, ulotność ale i finezyjność zainspirowały szefów kuchni, którzy skomponowali wykwintne menu, składające się z produktów najwyższej jakości. Będzie to podróż kulinarna przez Hiszpanię, Włochy, Francję i Austrię aż po RPA. 

Kolacji towarzyszyć będą opowieści Bartka Kieżuna, autora książek i dziennikarza kulinarnego, gotującego antropologa kultury. Jest absolwentem Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academii Barilla w Parmie. Publikuje w „Kukbuku”, „Twoim Stylu”, „Newsweeku”, „Wysokich Obcasach” i „Fermencie”. Jest dwukrotnym zdobywcą Nagrody Magellana, czterokrotnym laureatem Gourmand World Cookbook Awards. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku i Collegium Civitas. 

Dla gości gotować będą: 
Marcin Sołtys – szef kuchni w restauracji Filipa 18 art. Food Wine Art, Kraków – kucharz, który miał być cukiernikiem. Gotuje z regionalnych produktów kupowanych na Kleparzu. Laureat Złotego Ślimaka Slow Food Polska. Nominowany do tytułu Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau Polska 2019 
Łukasz Cichy – szef kuchni w restauracji Biała Róża, Kraków – poszukiwacz smaków, łowca aromatów, odkrywca dawnych receptur. Jego kuchnia to kompilacja tradycji z nowoczesnością. Kiedy gotuje, zawsze na pierwszym miejscu stawia produkt. Zdobywca tytułu Szef Jutra Gault&Millau Polska 2016 

Wina dobierze: Anna Bocheńska – sommelierka z certyfikatem Wine and Spirit Education Trust w Londynie. Mówi, że wino ma sprawiać przyjemność, nie musi podążać za trendami i modą.