28 IV dziedziniec arkadowy będzie dostępny do godz. 17:00 | Oficjalna strona biletów na Wawel: bilety.wawel.krakow.pl

Uczta na Wawelu

zastawiony naczyniami stół jadalny, w tle krużganki wawelskiego dziedzińca
kolacja degustacyjna
Uczta na Wawelu – kolacja degustacyjna na dziedzińcu Zamku Królewskiego na Wawelu
Spacer przy zachodzącym słońcu po Ogrodach Królewskich, pełnych zapachu ziół i kwitnących kwiatów, obejrzenie panoramy miasta z miejsc zazwyczaj niedostępnych, kolacja na Dziedzińcu Arkadowym, której towarzyszyć będzie opowieść o zwyczajach i tradycjach dworu Jagiellonów - to wszystko sprawi, że przeniesiemy się w czasie.

Kolację poprowadzi Bartek Kieżun, który w lekki i barwny sposób przybliży postacie władców panujących na Zamku Królewskim na Wawelu. Na Uczcie poświęconej czasom Jagiellonów i Złotemu Wiekowi polskiej historii należy się więc spodziewać krewkich włoskich architektów zajadających łazanki i królowej Bony przygotowującej zupę cebulową. Na pewno pojawi się też Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy i Zygmunt August z marcepanem. 

wydarzenie odbędzie się 13 lipca 2023, godz. 19.00; wejście przez Bramę Senatorską
cena: 700 zł
 

Gotować będą:

Marcin Sołtys – Restauracja Filipa 18 FOOD | WINE | ART, Kraków – kucharz, który miał być cukiernikiem. Gotuje z regionalnych produktów, kupowanych na Kleparzu. Laureat Złotego Ślimaka Slow Food Polska. Nominowany do tytułu Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2019 Polska

Łukasz Cichy – restauracja Biała Róża, Kraków – poszukiwacz smaków, łowca aromatów, odkrywca dawnych receptur. Jego kuchnia to kompilacja tradycji z nowoczesnością. Kiedy gotuje zawsze na pierwszym miejscu stawia produkt. Zdobywca tytułu Szef Jutra 2016 Gault&Millau Polska.

Wina dobierze:

Anna Bocheńska, sommelierka z certyfikatem londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust. Pracuje jako head-sommelier w wine-barze Dzikie Wino. Mówi, że wino ma sprawiać przyjemność, nie musi podążać za trendami i modą. Pijmy to, co nam smakuje bez względu na okoliczności, bo wino nie potrzebuje pompy.

Wydarzenie poprowadzi:

Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, gotujący antropolog kultury. Absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie. Publikuje w Kukbuku, Twoim Stylu, Newsweeku, Wysokich Obcasach i Fermencie.
Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana. Czterokrotny laureat World Gourmand Cookbook Awards. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku i Collegium Civitas.

Menu

Aperitif: 
wino: Winnica Wieliczka, Riesling Szumiący 2020 Małopolska

Pasztet z grzybów z musem buraka zielona oliwa
wino: Cantine, Bulgarini Lugana DOC 2022, Lombardia

Sandacz solony i wędzony z chłodnikiem z ogórków świeżych oraz ogórecznika kozi twaróg 
wino: Winnica Słońce i Wiatr, Seyval Blanc 2021, Małopolska

Krem z dzikiej kaczki łezka śmietany i ginu 

Schab z dzika w kapuście włoskiej z śliwka wędzona oraz peczotto z słonecznikiem i masłem skropiony octem z sosny
wino: Lanza Valpolicella Classico DOC 2020, Veneto

Śliwki pieczone sos hetmański kruszonka
Nalewka z kwiatów dzikiego bzu