29 V dziedziniec arkadowy dostępny do 17:00 | Oficjalna strona biletów na Wawel: bilety.wawel.krakow.pl
Uczta na Wawelu
kolacja degustacyjna
Uczta na Wawelu – kolacja degustacyjna na dziedzińcu Zamku Królewskiego na Wawelu Spacer przy zachodzącym słońcu po Ogrodach Królewskich, pełnych zapachu ziół i kwitnących kwiatów, obejrzenie panoramy miasta z miejsc zazwyczaj niedostępnych, kolacja na Dziedzińcu Arkadowym, której towarzyszyć będzie opowieść o zwyczajach i tradycjach dworu Jagiellonów - to wszystko sprawi, że przeniesiemy się w czasie.
Kolację poprowadzi Bartek Kieżun, który w lekki i barwny sposób przybliży postacie władców panujących na Zamku Królewskim na Wawelu. Na Uczcie poświęconej czasom Jagiellonów i Złotemu Wiekowi polskiej historii należy się więc spodziewać krewkich włoskich architektów zajadających łazanki i królowej Bony przygotowującej zupę cebulową. Na pewno pojawi się też Zygmunt Stary z koszykiem pomarańczy i Zygmunt August z marcepanem.
wydarzenie odbędzie się 24 sierpnia 2023, godz. 19.00; wejście przez Bramę Berrecciego
cena: 700 zł
Gotować będą:
Marcin Sołtys – Restauracja Filipa 18 FOOD | WINE | ART, Kraków – kucharz, który miał być cukiernikiem. Gotuje z regionalnych produktów, kupowanych na Kleparzu. Laureat Złotego Ślimaka Slow Food Polska. Nominowany do tytułu Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2019 Polska
Łukasz Cichy – restauracja Biała Róża, Kraków – poszukiwacz smaków, łowca aromatów, odkrywca dawnych receptur. Jego kuchnia to kompilacja tradycji z nowoczesnością. Kiedy gotuje zawsze na pierwszym miejscu stawia produkt. Zdobywca tytułu Szef Jutra 2016 Gault&Millau Polska.
Agnieszka Wilbrandt – jest szefową kuchni restauracji Oranżeria i zarządza 35 osobowym zespołem. Jej kulinarną fantazję i kobiecą rękę widać w serwowanych daniach, które są lekkie i wykwintne, przygotowane z najczęściej lokalnych produktów, których wyszukuje ze starannością wśród sąsiadów – okolicznych producentów.
Wina dobierze Anna Bocheńska – sommelierka z certyfikatem londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust. Pracuje jako head-sommelier w wine-barze Dzikie Wino. Mówi, że wino ma sprawiać przyjemność, nie musi podążać za trendami i modą. Pijmy to, co nam smakuje bez względu na okoliczności, bo wino nie potrzebuje pompy.
Wydarzenie poprowadzi Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, gotujący antropolog kultury. Absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie. Publikuje w Kukbuku, Twoim Stylu, Newsweeku, Wysokich Obcasach i Fermencie. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana. Czterokrotny laureat World Gourmand Cookbook Awards. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku i Collegium Civitas.