Oficjalna strona biletów na Wawel: bilety.wawel.krakow.pl
Manti kontra pierogi
Warsztaty
Prowadzenie: Bartek Kieżun
Manti kontra pierogi – pierogi najprawdopodobniej pochodzą z Chin. Stamtąd ruszyły na zachód, a efektem tego są różne zawiniątka z cienkiego ciasta wypełnione tym wszystkim, co akurat było pod ręką. Manti można zjeść w Samarkandzie, można i w Stambule. Jedne z najpopularniejszych to te faszerowane ziemniakami, choć to już stosunkowo nowy pomysł, wszak ziemniaki dotarły do Europy razem ze statkami Kolumba i w dodatku jako roślina ozdobna, ale w związku w tym, że są najlepsze to właśnie je przygotujemy!
Bartek Kieżun - specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w Kukbuku, Twoim Stylu i Wysokich Obcasach. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię do zjedzenia. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. Obecnie pracuje nad dwoma kolejnymi książkami o Tel-Awiwie i Hiszpanii.