Kul Aşı kontra gulasz

Warsztat
widok z góry na stół z warzywami - na desce papryki, obok pomidory i inne warzywa
Prowadzenie: Bartek Kieżun
Kul Aşı kontra gulasz – porównanie gulaszu i jego tureckiej wersji będzie pretekstem do opowieści o papryce i pomidorach i tym jak bardzo te dwa produkty zmieniły tureckie czy też osmańskie kulinaria. Opowiem o pierwszych grządkach papryki w Budapeszcie i o jednym z najpiękniejszych meczetów Stambułu, który Sinan postawił, by upamiętnić syna Sulejmana Wspaniałego księcia Mustafę, który był żołnierzem w armii ojca. A wszystko to dlatego, że Kul Aşı, to jedno z tych dań, którymi karmiono armię Imperium Osmańskiego.

transmisje live na Facebook, godz. 18.00

Bartek Kieżun - specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf.  Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych.
Publikuje w Kukbuku, Twoim Stylu i Wysokich Obcasach. Stale współpracuje z portalem Wirtualna Polska. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych.
Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię do zjedzenia. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. Obecnie pracuje nad dwoma kolejnymi książkami o Tel-Awiwie i Hiszpanii.
Warsztaty finansowane przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach programu "Kultura dostępna".
logotyp Ministerstwa Kulturylogotyp Programu Kultura Dostępna