Oficjalna strona biletów na Wawel: bilety.wawel.krakow.pl
Warsztaty kulinarne online
Stwórz królewskie danie we własnej kuchni. Prowadzenie: Bartek Kieżun
STWÓRZ KRÓLEWSKIE DANIE WE WŁASNEJ KUCHNI
Dla tych, którzy są spragnieni historycznych smaków, Zamek Królewski na Wawelu przygotował warsztaty kulinarne online. Cykl trzech spotkań – z których każde poświęcone będzie przygotowaniu innej potrawy – pozwoli nie tylko na zmierzenie się we własnej kuchni z daniami, które w przeszłości królowały na stołach, ale również na poznanie historii potraw oraz wielu kulinarnych opowieści. Uczestników uraczy nimi prowadzący warsztaty Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie, gotujący antropolog kultury i dwukrotny laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards za książki "Portugalia do zjedzenia" oraz "Stambuł do zjedzenia".
Warsztaty można traktować jako cykl trzech spotkań, jak i pojedyncze wydarzenia. Udział w warsztatach jest płatny, w dwóch wersjach do wyboru:
Uczestnik może sam kupić produkty i gotować z prowadzącym.
Uczestnik może kupić wersję z dostawą produktów do domu.
Cena:
Uczestnictwo w jednym warsztacie (bez dostawy produktów) – 70 zł
Uczestnictwo w jednym warsztacie z dostawą produktów – 120 zł
Uczestnictwo w trzech warsztatach (bez dostawy produktów) – 170 zł
Uczestnictwo w trzech warsztatach z dostawą produktów – 300 zł
Czas trwania każdego warsztatu: 60 minut Warsztaty odbędą się za pomocą platformy MS Teams. Link do spotkania zostanie udostępniony po zakupie biletu.
Spotkanie I 10.09.2021, godz. 19.00 – pieczenie miodownika i rozmowa o słodkich smakach: o miodzie i melasie, o tym, kto słodził i czym, skąd się wziął cukier. W trakcie opowieści uczestnicy spotkania zawędrują aż na Wyspy Kanaryjskie oraz dowiedzą się, jakie dania pojawiały się na stołach podczas renesansowych i barokowych uczt.
Spotkanie II 17.09.2021, godz. 19.00 – przygotowanie makaronu z masłem i parmezanem. To danie będzie pretekstem do rozmowy o kluskach i kluseczkach, o maśle i serze, a także o włoskich wpływach w polskiej kuchni za czasów królowej Bony. Będzie to również okazja do poznania zabawnej opowieści o zjedzeniu parmezanu na Zamku.
Spotkanie III 1.10.2021, godz. 19.00 – gotowanie zupy cebulowej z Compendium ferculorum, najstarszej polskiej książki kucharskiej, które będzie pretekstem do opowieści o miejscu zupy w naszej kuchni dawniej i dziś. Prowadzący opowie również o tym, jak wyglądały wawelskie posiłki oraz kto i jaką rolę pełnił przy stole i w kuchni.