Uczta | Kulinarna rekonstrukcja wesela Zygmunta Augusta i Katarzyny Habsburżanki

Cykl: Wydarzenia towarzyszące wystawie

Wystawa: Wszystkie arrasy króla. Powroty 2021–1961–1921

infografika wydarzenia
Wydarzenie „Uczta” jest pierwszym działaniem o charakterze interpretacyjnym realizowanym przez Zamek Królewski na Wawelu. Kulinarna reinterpretacja wesela Zygmunta Augusta i Katarzyny Habsburżanki przeniesie odbiorców do przeszłości.

W 1553 odbyły się zaślubiny Zygmunta Augusta i Katarzyny Habsburżanki. Uroczystości odbyły się w katedrze krakowskiej, a przyjęcie weselne w Zamku. Oprócz wystawnej uczty odbyły się liczne pokazy, turnieje i tańce. Wydarzenie zostało szczegółowo opisane przez Łukasza Górnickiego, renesansowego humanistę i sekretarza królewskiego, a także przez Stanisława Orzechowskiego, w którego pismach znajdziemy opis dekoracji sal arrasami, które zamówiono i sprowadzono specjalnie na tę okazję.

Wiemy, co i jak jadano na wawelskim dworze, znamy organizację dworu królewskiego, zachowały się zapiski potwierdzające zdobienie stołów, rachunki dworskie szczegółowo i precyzyjnie dokumentują kulinaria Jagiellonów.

Proponujemy doznanie przeszłości wszystkimi zmysłami – zatopienie się w atmosferze wieczornego Zamku, spacer przy zachodzącym słońcu po Ogrodach Królewskich, zapach ziół i kwitnących kwiatów, śpiew ptaków mieszkających na Wawelu, spojrzenie na miasto z niemal niedostępnych na co dzień miejsc, kolacja na samym Dziedzińcu Arkadowym, opowieść o zwyczajach i tradycjach dworu królewskiego, intensywne doznanie smaków – to wszystko sprawi, że przeniesiemy się w czasie. Dzięki królewskiemu przyjęciu uczestnicy wydarzenia poczują się jak goście króla Zygmunta Augusta.

  • 16 lipca, godz. 19.00-22.00 
  • miejsce: dziedziniec arkadowy, Ogrody Królewskie
  • bilet: 350,00 zł, sprzedaż ONLINE

Patronem medialnym wydarzenia jest kwartalnik kulturalno-kulinarny:

Gotować będą:

Marcin Sołtys – restauracja Filipa 18, Kraków — kucharz, który miał być cukiernikiem. Gotuje z regionalnych produktów, kupowanych na Kleparzu. Laureat Złotego Ślimaka Slow Food Polska. Nominowany do tytułu Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2019 Polska.

Łukasz Cichy – restauracja Biała Róża, Kraków - poszukiwacz smaków, łowca aromatów, odkrywca dawnych receptur. Jego kuchnia to kompilacja tradycji z nowoczesnością. Kiedy gotuje zawsze na pierwszym miejscu stawia produkt. Zdobywca tytułu Szef Jutra 2016 Gault&Millau Polska.

Janusz Myjak – restauracja Szósty Zmysł, Krynica – uważa, że istotą gotowania jest poszukiwanie. Nie stroni od nieoczywistych połączeń, wzbogaca polskie przepisy produktami z różnych zakątków świata. Uznany za Szefa Kuchni Re-gionu Południowego w konkursie Poland 100 Best Restaurants

Wina dobierze:

Anna Bocheńska, sommelierka z certyfikatem londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust.Pracuje jako head-sommelier w wine-barze Dzikie Wino. Mówi, że wino ma sprawiać przyjemność, nie musi podążać za trendami i modą. Pijmy to, co nam smakuje bez względu na okoliczno-ści, bo wino nie potrzebuje pompy.

Prowadzenie:

Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, gotujący antropolog kultury. Absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię do zjedzenia. Laureat World Gourmand Cookbook Awards. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku.
  • godz. 19.00-22.00
  • miejsce: dziedziniec arkadowy, Ogrody Królewskie
  • koszt udziału: 350,00 zł; sprzedaż biletów online

Aperitivo

Wino:Bredasole, Quaranta Racconti Brut Franciacorta NV, Lombardia, Włochy

Menu

Przystawka: Tatar z białej ryby z chipsem z Pstrąga Ojcowskiego i kiszonymi rydzami
Wino:Vignoble Brisebarre, CuvéeAmédée, AOP Vouvray 2016, Dolina Loary, Francja
Zupa: Żółtą polewka na bulionie z bażanta z gołąbkiem z liści winogron
Danie główne: Cielęcina konfitowana w cytrusach z chrupiącą perliczką, gotowanym słonecznikiem i młodą marchewką marynowaną w miodzie gryczanym z imbirem
Wino:Weingut Fendel, ‘Fum Allerhinnerschde’ Riesling feinherb 2019, Rheingau, Niemcy
Deser: Nugat z serem kozim, prażonymi orzechami, wodą różaną i cynamonem.
Wino:Weingut Berger Leginthov, Scheurebe (Sämling 88) Auslese 2014, Burgenland, Austria