Wydarzenie „Uczta” jest pierwszym działaniem o charakterze interpretacyjnym realizowanym przez Zamek Królewski na Wawelu. Kulinarna reinterpretacja wesela Zygmunta Augusta i Katarzyny Habsburżanki przeniesie odbiorców do przeszłości.
W 1553 odbyły się zaślubiny Zygmunta Augusta i Katarzyny Habsburżanki. Uroczystości odbyły się w katedrze krakowskiej, a przyjęcie weselne w Zamku. Oprócz wystawnej uczty odbyły się liczne pokazy, turnieje i tańce. Wydarzenie zostało szczegółowo opisane przez Łukasza Górnickiego, renesansowego humanistę i sekretarza królewskiego, a także przez Stanisława Orzechowskiego, w którego pismach znajdziemy opis dekoracji sal arrasami, które zamówiono i sprowadzono specjalnie na tę okazję.
Wiemy, co i jak jadano na wawelskim dworze, znamy organizację dworu królewskiego, zachowały się zapiski potwierdzające zdobienie stołów, rachunki dworskie szczegółowo i precyzyjnie dokumentują kulinaria Jagiellonów.
Proponujemy doznanie przeszłości wszystkimi zmysłami – zatopienie się w atmosferze wieczornego Zamku, spacer przy zachodzącym słońcu po Ogrodach Królewskich, zapach ziół i kwitnących kwiatów, śpiew ptaków mieszkających na Wawelu, spojrzenie na miasto z niemal niedostępnych na co dzień miejsc, kolacja na samym Dziedzińcu Arkadowym, opowieść o zwyczajach i tradycjach dworu królewskiego, intensywne doznanie smaków – to wszystko sprawi, że przeniesiemy się w czasie. Dzięki królewskiemu przyjęciu uczestnicy wydarzenia poczują się jak goście króla Zygmunta Augusta.
Marcin Sołtys – restauracja Filipa 18, Kraków — kucharz, który miał być cukiernikiem. Gotuje z regionalnych produktów, kupowanych na Kleparzu. Laureat Złotego Ślimaka Slow Food Polska. Nominowany do tytułu Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2019 Polska.
Łukasz Cichy – restauracja Biała Róża, Kraków - poszukiwacz smaków, łowca aromatów, odkrywca dawnych receptur. Jego kuchnia to kompilacja tradycji z nowoczesnością. Kiedy gotuje zawsze na pierwszym miejscu stawia produkt. Zdobywca tytułu Szef Jutra 2016 Gault&Millau Polska.
Janusz Myjak – restauracja Szósty Zmysł, Krynica – uważa, że istotą gotowania jest poszukiwanie. Nie stroni od nieoczywistych połączeń, wzbogaca polskie przepisy produktami z różnych zakątków świata. Uznany za Szefa Kuchni Re-gionu Południowego w konkursie Poland 100 Best Restaurants
Wina dobierze:
Anna Bocheńska, sommelierka z certyfikatem londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust.Pracuje jako head-sommelier w wine-barze Dzikie Wino. Mówi, że wino ma sprawiać przyjemność, nie musi podążać za trendami i modą. Pijmy to, co nam smakuje bez względu na okoliczno-ści, bo wino nie potrzebuje pompy.
Prowadzenie:
Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, gotujący antropolog kultury. Absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię do zjedzenia. Laureat World Gourmand Cookbook Awards. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku.
Przystawka: Tatar z białej ryby z chipsem z Pstrąga Ojcowskiego i kiszonymi rydzami Wino:Vignoble Brisebarre, CuvéeAmédée, AOP Vouvray 2016, Dolina Loary, Francja Zupa: Żółtą polewka na bulionie z bażanta z gołąbkiem z liści winogron Danie główne: Cielęcina konfitowana w cytrusach z chrupiącą perliczką, gotowanym słonecznikiem i młodą marchewką marynowaną w miodzie gryczanym z imbirem Wino:Weingut Fendel, ‘Fum Allerhinnerschde’ Riesling feinherb 2019, Rheingau, Niemcy Deser: Nugat z serem kozim, prażonymi orzechami, wodą różaną i cynamonem. Wino:Weingut Berger Leginthov, Scheurebe (Sämling 88) Auslese 2014, Burgenland, Austria