Uczta Renesansowa

Cykl: Wydarzenia towarzyszące wystawie

Wystawa: Wszystkie arrasy króla. Powroty 2021–1961–1921

infografika wydarzenia
Uczta powraca na Wawel!
W drugiej odsłonie tego wydarzenia mamy przyjemność zaprosić Państwa na Ucztę Renesansową.
Mamy informacje, co i jak jadano na wawelskim dworze, znamy organizację dworu królewskiego i przy współpracy ze znakomitymi kucharzami oraz kucharkami postaramy się odtworzyć magiczną atmosferę dawnych wieków.

Proponujemy doznanie przeszłości wszystkimi zmysłami – zatopienie się w atmosferze wieczornego Zamku, spacer przy zachodzącym słońcu po Ogrodach Królewskich, zapach ziół i kwitnących kwiatów, śpiew ptaków mieszkających na Wawelu, spojrzenie na miasto z niemal niedostępnych na co dzień miejsc, kolacja na samym Dziedzińcu Arkadowym, opowieść o zwyczajach i tradycjach dworu królewskiego, intensywne doznanie smaków – to wszystko sprawi, że przeniesiemy się w czasie.
  • 3 września, godz. 19.00-22.00 
  • miejsce: dziedziniec arkadowy, Ogrody Królewskie
  • bilet: 350,00 zł, sprzedaż ONLINE

Patronem medialnym wydarzenia jest kwartalnik kulturalno-kulinarny:

Gotować będą:

Katarzyna Miernik-Pietruszewka, dziennikarka z wykształcenia, cukiernik z za-miłowania, a z pasji... fotograf. Jest klasycznym przykładem, określanym najczęściej jako „znaleźć się gdzieś przypadkiem”. Nie przypuszczała, że jest droga życiowa zawiedzie ją do kuchni. Gdy kończyła studia na Uniwersytecie Jagiellońskim, musiała przyjechać do Wysowej, aby pomóc „rozkręcić” rodzinny geszefcik pod nazwą Restauracja Stary Dom Zdrojowy. I tu już została.

Patrycja Stefanów-Kot, właścicielka i szefowa kuchni restauracji Koncertowa w Krynicy-Zdroju wyróżnionej dwiema czapkami Gault&Millau. W 2017 roku zdobyła tytuł "Kobieta Szef Regionu Polska Południowa", a w 2018 i 2019, jako jedna z pięciu szefowych kuchni w całej Polsce, otrzymała nominację do tytułu Kobieta Szef przyznawanego przez Żółty Prze-wodnik G&M. Swoją kuchnię opiera na lokalnych produktach najlepszej jakości, które tworzą smaczne i ciekawe dania nawiązujące do tradycji.

Marcin Sołtys – Restauracja Filipa 18 FOOD | WINE | ART, Kraków – kucharz, który miał być cukiernikiem. Gotuje z regionalnych produktów, kupowanych na Kleparzu. Laureat Złotego Ślimaka Slow Food Polska. Nominowany do tytułu Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2019 Polska

Łukasz Cichy – restauracja Biała Róża, Kraków – poszukiwacz smaków, łowca aromatów, odkrywca dawnych receptur. Jego kuchnia to kompilacja tradycji z nowoczesnością. Kiedy gotuje zawsze na pierwszym miejscu stawia produkt. Zdobywca tytułu Szef Jutra 2016 Gault&Millau Polska.

Wina dobierze:

Anna Bocheńska, sommelierka z certyfikatem londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust. Pracuje jako head-sommelier w wine-barze Dzikie Wino. Mówi, że wino ma sprawiać przyjemność, nie musi podążać za trendami i modą. Pijmy to, co nam smakuje bez względu na okoliczności, bo wino nie potrzebuje pompy.

Wydarzenie poprowadzi:

Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, gotujący antropolog kultury. Absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana, którą nagrodzono Italię do zjedzenia i Portugalię do zjedzenia. Laureat World Gourmand Cookbook Awards. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku

Menu

Aperitivo:
Wino musujące GostArt, Polska, winnica Gostchorze

Menu:
  1. Przystawka
    Pieczony burak / ocet ze śliwki węgierki / miód gryczany / żółtko
    wino: Tamas Duzsi Orange, Węgry, Szekszard
  2. Zupa
    Bulion z borowików / sandacz / oliwa lubczykowa
  3. Danie główne
    Polędwiczka wieprzowa / karkówka z dzika / kapusta / wędzona słonina / buchta / grzyby / dereń
    wino: Chateau de Lisennes Clairet, Francja, Bordeaux
  4. Przystawka
    Mirabelka / szafran / róża
    wino: Aresca Mosctao d’Asti, Włochy, Piemont
    Pieczywo na zakwasie żytnim / masło z dymem