Zapraszamy na degustację, której towarzyszyć będą niezwykłe opowieści oraz wawelska architektura. Tym razem kolacja zostanie przygotowana w stylu włoskim – zainspirowała ją wystawa czasowa Arcydzieła z kolekcji Lanckorońskich.
Uczta to nie tylko dania przygotowane przez wyśmienitych kucharzy, ale również okazja do poznania historii Wawelu od kulinarnej strony – dzięki opowieści Bartka Kieżuna. Połączenie tych przeżyć ze specjalnie przygotowaną trasą przejścia, na której będzie można zobaczyć niedostępne na co dzień zakamarki wzgórza wawelskiego, pozwala poznać Wawel wszystkimi zmysłami i zapomnieć o świecie poza ucztą.
Gotować będą:
Marcin Sołtys – kucharz, który miał być cukiernikiem. Gotuje z regionalnych produktów, kupowanych na Kleparzu. Laureat Złotego Ślimaka Slow Food Polska, nominowany do tytułu Szef Kuchni Tradycyjnej Gault & Millau 2019 Polska.
Łukasz Cichy – poszukiwacz smaków, łowca aromatów, odkrywca dawnych receptur. Jego kuchnia to kompilacja tradycji z nowoczesnością. Kiedy gotuje, zawsze na pierwszym miejscu stawia produkt. Zdobywca tytułu Szef Jutra 2016 Gault & Millau Polska.
Wina dobierze: Anna Bocheńska, sommelierka z certyfikatem londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust. Pracuje jako head sommelier w wine barze Dzikie Wino. Twierdzi, że wino ma sprawiać przyjemność, nie musi podążać za trendami i modą. Należy pić to, co nam smakuje, bez względu na okoliczności.
Całość koordynuje: Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, gotujący antropolog kultury. Absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana. Trzykrotny laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku oraz Collegium Civitas. Współpracuje z Krakowskim Biurem Festiwalowym, prowadzi warsztaty kulinarne i kolacje degustacyjne.
MENU
Cannelloni z bryndzą i miętą
Chiusa Grande, Pet Nat Integro, Colline Pescaresi Bianco, Abruzja
Bób po sycylijsku z wędzonym pstrągiem
Cantina di Filippo Grechetto, Umbria
Chłodnik z pomidorów malinowych z bazyliowym pesto
Degani Valpolicella Classico, Veneto
Kaczka z arancini z bakłażanem i kawą
Giuliani Vito Donato Petrizia Primitivo, Apulia
Tiramisu
Azienda Agricola Maria Torelli, Moscato d’Asti DOCG, Piemont