UWAGA: nowa oferta zwiedzania. Szczegóły od 23 kwietnia

Uczta

Kolejna odsłona uczty znów na Wawelu!

Zapraszamy na degustację, której towarzyszyć będą niezwykłe opowieści oraz wawelska architektura. Tym razem kolacja zostanie przygotowana w stylu włoskim – zainspirowała ją wystawa czasowa Arcydzieła z kolekcji Lanckorońskich.

Uczta to nie tylko dania przygotowane przez wyśmienitych kucharzy, ale również okazja do poznania historii Wawelu od kulinarnej strony – dzięki opowieści Bartka Kieżuna. Połączenie tych przeżyć ze specjalnie przygotowaną trasą przejścia, na której będzie można zobaczyć niedostępne na co dzień zakamarki wzgórza wawelskiego, pozwala poznać Wawel wszystkimi zmysłami i zapomnieć o świecie poza ucztą.

Gotować będą:
  • Marcin Sołtys – kucharz, który miał być cukiernikiem. Gotuje z regionalnych produktów, kupowanych na Kleparzu. Laureat Złotego Ślimaka Slow Food Polska, nominowany do tytułu Szef Kuchni Tradycyjnej Gault & Millau 2019 Polska.
  • Łukasz Cichy – poszukiwacz smaków, łowca aromatów, odkrywca dawnych receptur. Jego kuchnia to kompilacja tradycji z nowoczesnością. Kiedy gotuje, zawsze na pierwszym miejscu stawia produkt. Zdobywca tytułu Szef Jutra 2016 Gault & Millau Polska.

Wina dobierze:
Anna Bocheńska, sommelierka z certyfikatem londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust. Pracuje jako head sommelier w wine barze Dzikie Wino. Twierdzi, że wino ma sprawiać przyjemność, nie musi podążać za trendami i modą. Należy pić to, co nam smakuje, bez względu na okoliczności.

Całość koordynuje:
Bartek Kieżun  – autor i dziennikarz kulinarny, gotujący antropolog kultury. Absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana. Trzykrotny laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku oraz Collegium Civitas. Współpracuje z Krakowskim Biurem Festiwalowym, prowadzi warsztaty kulinarne i kolacje degustacyjne.

MENU
Cannelloni z bryndzą i miętą
Chiusa Grande, Pet Nat Integro, Colline Pescaresi Bianco, Abruzja

Bób po sycylijsku z wędzonym pstrągiem
Cantina di Filippo Grechetto, Umbria

Chłodnik z pomidorów malinowych z bazyliowym pesto
Degani Valpolicella Classico, Veneto

Kaczka z arancini z bakłażanem i kawą
Giuliani Vito Donato Petrizia Primitivo, Apulia

Tiramisu
Azienda Agricola Maria Torelli, Moscato d’Asti DOCG, Piemont